Η ιστορία του Μουσείου

Tο έτος 1977 μια ομάδα από μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών,επιθυμώντας να συγκεντρώσει, να διαφυλάξει και να καταγράψει την ιστορία και τον πολιτισμό του Μενιδίου, ξεκίνησε τη συλλογή αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Σκοπός τους ήταν να αφενός να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη από τη φθορά του χρόνου και αφετέρου να δημιουργηθεί μια συλλογή που να εκτίθεται και να είναι επισκέψιμη, μόνιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Ήδη από τα σπάργανά της αυτή η συλλογή ήταν τόσο πλούσια που κατέστη επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί χωριστός και ανεξάρτητος φορέας διαχείρισής και ανάδειξής της. Έτσι δημιουργήθηκε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών το έτος 1981 με σκοπό, εκτός των άλλων, και τη λειτουργία μουσείου για τη φιλοξενία των συλλογών.

Οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας παρέδωσαν τα αντικείμενα στην ΙΛΕΑ η οποία στεγάστηκε έκτοτε, μέχρι και σήμερα, στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης των Αχαρνών στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βλασίου. Τον ίδιο χρόνο εγκαινιάστηκε σε λαμπρή τελετή το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών, από την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον συντοπίτη μας Ευστάθιο (Στάθη) Γιώτα. Στον καταστροφικό σεισμό του 1999 το κτίριο υπέστη ζημιές, ανεστάλη η λειτουργία του και τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν καταλλήλως.

Τον Οκτώβριο του 2011 το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του. Με συμβούλους την καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. – Μουσειολόγο Σόνια Χαραλαμπίδου, τους Αρχιτέκτονες -Μουσειολόγους Μισέλ Ροσιέ, Κριστιάν Λασκαρίδη και την ομάδα τους, οργανώθηκε και λειτουργεί πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα και άρτια Μουσεία της Αττικής γης.

Οι συλλογές του Μουσείου, εμπλουτισμένες κυρίως από δωρεές κατοίκων και αγορές, απαριθμούν πάνω από 25.000 αντικείμενα που αποτυπώνουν τη ζωή και τον χαρακτήρα των κατοίκων της περιοχής του Μενιδίου σε ένα θεματικό πανόραμα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Ένα μέρος αυτών εκτίθεται στις αίθουσες, τηρώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τον κατάλληλο φωτισμό και την απαιτούμενη θερμοκρασία και υγρασία, για τη σωστή συντήρηση των εκθεμάτων, ακολουθώντας πάντα τη μουσειολογική μελέτη, ενώ παράλληλα σε οθόνες προβάλλονται σημαντικά ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες.

 

Τελευταία Νέα & Εκδηλώσεις

Η Ι.Λ.Ε.Α με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζει τη νέα της ιστοσελίδα

Με σεβασμό απέναντι στην Ιστορία και την παράδοση του τόπου και των ανθρώπων του, εισάγεται μια καινούργια αισθητική προσέγγιση· πιο απλή και αφαιρετική, αλλά το ίδιο καλαίσθητη και ελκυστική. Ακολουθούνται οι σύγχρονες φόρμες των ιστοσελίδων των περισσότερων ελληνικών ιστορικών και λαογραφικών ιδρυμάτων και μουσείων.

Το νέο logo και το νέο μοτίβο βασίζονται στο γνωστό σε όλους μας «φούντι» και το κύριο σχέδιο του, τον μαστραπά. Τα περίτεχνα και πολύχρωμα σχέδια δίνουν τη θέση τους σε 3 βασικά χρώματα και σχήματα που με την απλότητά τους καλούν τον χρήστη να ανακαλύψει από κοντά τον πλούτο της φορεσιάς και τη χρωματική και σχηματική πανδαισία των κεντημάτων.

Η γνωριμία με το Μουσείο, τις συλλογές, τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες της Ι.Λ.Ε.Α γίνετε έτσι άμεση εύκολη και γρήγορη για τους χρήστες του Internet και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, κινητού ή tablet.

Οι συντελεστές της ιστοσελίδας εργάστηκαν εθελοντικά για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους.

Αφού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, μην παραλείψετε να μας στείλετε την προσωπική σας άποψη/feedback, σχόλια και παρατηρήσεις που χρειαζόμαστε για να τη βελτιώσουμε. Άλλωστε μεταξύ της Ι.Λ.Ε.Α., του Μουσείου και της κοινωνίας πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος που θα μας οδηγεί στα βέλτιστα αποτελέσματα.

Συντελεστές της Ιστοσελίδας www.ilea.gr

Ανάπτυξη και Υλοποίηση Ιστοσελίδας: Ιωάννης Δημόπουλος

Φωτoγραφικό Υλικό και Μορφοποίηση Ιστοσελίδας: Δημήτρης Δημόπουλος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ειρήνη Ελευθεριάδη, Ανθή Μαραγκού

Επιμέλεια Κειμένων: Ρένα Λιόση, Μαργαρίτα Κλαδιά

Φιλοξενία Ιστοσελίδας: Βασίλης Τάτσης

Κατοχύρωση του domain ονόματος Χρήστος Τζώρτζης

Αρχικό Hosting του ιστότοπου: Χρήστος Μπερέτας

Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε στην νέα μας ιστοσελίδα